Meeleven Nieuwsbrief 5 juli 2024

374df78_w223_apenpoort.png Van de penningmeester
Binnen onze kerk is er de mogelijkheid om via collectebonnen en QR-code bedragen te geven. De QR-code is gekoppeld  aan onze Rabo rekening. Als uw bankscanner deze code niet herkent, gebruik dan een algemene scanner. Verder kan de code bij een volgende keer scannen aangeven dat de code al een keer gebruikt is. Dat is geen probleem u kunt de code gewoon meerdere keren gebruiken. Wel moet u uw eigen bank misschien nog een keer selecteren.
Ook de koffiepotjes hebben nu hun eigen QR-code.

Van onze predikant

Toen mijn tante overleed, liet ze allerlei tekstjes na die ze in haar leven had verzameld. Gedichtjes die ze was tegengekomen en had bewaard, spreuken die ze had uitgeknipt en teksten van liederen die haar hadden geraakt. Ze lagen op allerlei plekken in haar huis.

Mijn oudste nicht, een van de dochters van mijn tante, nam die tekstjes mee naar huis, las ze en schilderde bij een aantal van hen een aquarel. Een couplet uit ‘Ik zal er zijn’ kreeg een mus, een tekst over ‘zeilen op de wind van vandaag’ een vuurtoren, en bij een gedicht over leven in vertrouwen op God schilderde ze een roodborstje. In gedachten zag ik haar eraan werken. In stilte, zich zowel concentrerend op het aquarel dat ze maakte als op de tekst die ze op deze bijzondere manier van haar moeder had gekregen. Het is een mooie manier van verstilling.

Het is waardevol om actief te zoeken naar de stilte in het leven. Drukte onttrekt die soms aan het oog. Snel kan daardoor een situatie ontstaan waarin je door van alles wordt overspoeld, zonder dat het lukt om tot rust te komen. Zelf probeer ik regelmatig een moment ‘stille tijd’ te houden. Een aantal minuten, waarvan ik het minimum en het maximum vooraf met mezelf afspreek, zoek ik de stilte op. Ik ga zitten op een plek waar ik kan schrijven en schrijf op wat me te binnen komt aan gedachten, opmerkingen, herinneringen. Soms is het veel. Op andere momenten is de stilte zo groot dat ik bijna niets schrijf.

Die stilte voelt anders dan wanneer ik me ontspan bij een goed boek, of bij een spannende serie op televisie. Juist omdat er geen afleiding is, voel ik de onrust in mezelf duidelijker. Soms lukt het me niet om die tot rust te brengen. Dan blijven mijn gedachten alle kanten op schieten. Maar op andere momenten kan het zijn alsof in de stilte alles van me af valt. Of alle gepieker naar de achtergrond verdwijnt en er even alleen maar rust, ruimte en ontspanning is. Dan voelt het of ik de basis ervaar van waaruit ik het leven wil leven. Een basis van waaruit ik in rust kan nadenken over wat heilzaam is en hoe ik mezelf geef.

Als Jezus in Johannes 14 spreekt over zijn naderende dood, zegt hij tegen zijn leerlingen dat ze zich niet ongerust hoeven te maken. Jezus zegt: ‘Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.’ (vers 27). De rust die doorklinkt in die zinnen doet me denken aan de rust die ik kan ervaren in een stilte waarin alles van me afvalt.

De leerlingen staan voor grote uitdagingen. Het is maar de vraag of zij die het hoofd zullen kunnen bieden. ‘Wees niet ongerust,’ zegt Jezus: ‘Als je tot rust wil komen, zoek dan de vrede op die ik je geef. Daarin vind je een kracht die ook jou zal helpen de onrust in jezelf te stillen.’

In de loop van hun verdere leven leren Jezus’ leerlingen dit herkennen als Geestkracht, als kracht van de heilige Geest. Het geeft hen de mogelijkheid om, steeds als de omstandigheden hen boven het hoofd groeien, op adem te komen. En te volharden, kracht te vinden.

Elke keer als we in onze kerk de sacramenten vieren, de doop en de Maaltijd van de Heer, wensen we elkaar die vrede van Christus. Ik wens ons toe dat die ook ons helpt om in de onrust van onze tijd – en in onrust in ons leven – rust, ruimte en stilte te vinden. Zodat we erin op krachten kunnen komen.

Geurt Roffel

Vanuit de Kerkenraad

UITNODIGING Vrijwilligersmiddag

De kerkenraad is ongelooflijk dankbaar voor al het werk dat onze vrijwilligers dag in, dag uit, week in, week uit doen. Om onze dankbaarheid te tonen nodigen wij alle vrijwilligers uit voor een hapje en drankje op ZATERDAG 6 juli van 16.00 tot 18.00 uur in ons kerkgebouw.

Graag tot ziens!

17cb504_w191_191789aw191zon.jpg HERINNERING

De komende zomervakantieperiode loopt in onze regio van 13 juli tot en met 25 augustus.
Om in deze periode onze vrijwilligers zo min mogelijk te belasten, heeft de kerkenraad besloten om dan geen beamer te gebruiken (we zingen uit het liedboek), geen streaming te verzorgen, geen lectoren in te roosteren en geen kindernevendienst te houden.

Ook deze Nieuwsbrief zal dan eens in de drie weken uitkomen, nl. op op 26 juli en 16 augustus.
Vanaf 30 augustus ontvangt u de Nieuwsbrief dan weer in het 2-wekelijkse ritme.

Vanuit het College van Kerkrentmeesters

In het kader van de herinrichting van de Open Poort wordt in de week van 15 tot 19 juli het schuine deel van het dak van de kerzaal vervangen. Daarom moet er op zaterdag 13 juli worden aangepakt om de kerkzaal “leeg” te maken en banken en orgel met plastic af te dekken om beschadigingen te voorkomen. Aanvang van de werkzaamheden vanaf 08.00 uur.
Alle hulp is welkom.

Op zaterdag 20 juli wordt het plastic weer verwijderd en  wordt de kerk weer schoon en gereed gemaakt voor gebruik. Ook dan starten we om 08.00 uur en is hulp van gemeenteleden weer welkom.

Vanuit de diaconie

ad0fd74_w1272_29junifotorecap.png De eerste echte zomerse week van dit jaar werd op zaterdag 29 juni feestelijk afgesloten met een spelletjesmiddag in De Open Poort. Dankzij het mooie weer konden we veel spelletjes buiten doen en natuurlijk zaten daar ook waterspelletjes bij!

Op zondag 14 juli zullen we weer met elkaar de Maaltijd van de Heer delen. We willen deze viering starten met een traditie uit Moldavië, hiervoor ontvangt u brood en zout bij binnenkomst.

349384b_w267_fijnevakantie.jpg Kinderen uit Harmelen uit gezinnen met een laag inkomen ontvangen deze zomer weer een vakantie-envelop, hierin zitten een aantal tegoedbonnen die het gezin mag besteden. Met de drie kerken van Harmelen hopen we met dit steuntje in de rug ook aan degenen die het wat moeilijker hebben te laten weten dat we er voor elkaar zijn in Harmelen.

U heeft kunnen lezen in Meeleven dat we ook dit jaar met de diaconie en Raad van Kerken 2 gezinnen op vakantie helpen gaan, naar Epe. Het vervoer voor deze vakantiegangers is inmiddels geregeld.

Namens de diaconie wensen we iedereen een fijne vakantie! fe46407_w347_voedselbank.jpg  Boodschappenlijst voor Voedselbank Woerden:

– Houdbare melk
– Broodbeleg (zoet)
– Groente in pot/blik (geen sperziebonen of kidneybonen)
– Koffiepads
– Thee
– Pasta
– Zonnebloemolie
– Limonadesiroop
– Shampoo
– Tandpasta (volwassenen)

Nog een paar tips:
– Geen alcohol houdende producten (dranken, bonbons, e.d.).
– Geen producten die (bijna) over datum zijn.
– Geen aangebroken verpakkingen.

Vanuit het pastorale team

8a519ca_w570_koffie.png Inloopochtend 12 juli

Vrijdagochtend 12 juli staat het pastorale team weer voor u klaar in De Open Poort met een kopje koffie of thee. Een gezellig praatje is altijd fijn maar we zijn er ook met een luisterend oor. Het is goed om te zien dat er steeds meer mensen de weg naar deze ochtenden weten te vinden en we kunnen niet anders dan constateren dat het gezellige bijeenkomsten zijn met ook waardevolle gesprekken!
U bent van harte welkom om langs te komen tussen 10:00 en 12:00 uur.

Mocht u vervoer nodig hebben naar de kerk, dan kunt u contact opnemen met Marja.

86151c1_w225_dehaar.jpg Bezoek kasteel de Haar 9 augustus

Zoals in de vorige nieuwsbrief al aangekondigd willen wij ook dit jaar met het pastorale team weer een ‘uitje’ organiseren. Op vrijdag 9 augustus willen wij Kasteel de Haar bezoeken.
Er wordt een rondleiding door het kasteel gegeven door Oege Boskma, die daar vrijwilliger is en veel kan vertellen over de geschiedenis van ‘de Haar’. U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid door het kasteel dwalen. Om het kasteel te bezoeken moeten er trappen gelopen worden. Mocht u dit niet kunnen, dan kunt u met Ruud Sneller mee die een rondleiding geeft door de tuinen van het kasteel. Zeker de moeite waard en ook met rolstoel toegankelijk. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar te lunchen in De Open Poort.
De precieze kosten zijn nog niet bekend, veel mensen hebben een museum of VIP-kaart en er zijn ook een aantal gratis entree kaarten zijn dankzij Oege, maar die zullen onder de 10 euro komen. We verzamelen om 10:00 uur bij De Open Poort en zullen daar rond 12:30 uur terug zijn voor de lunch.
In de kerk hangt een lijst om u op te geven. Het aantal deelnemers is beperkt, vol=vol.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marja: 06-4425 2850.

Meeleven

1b0d142_w869_img20240702125103.jpg Bericht van overlijden

Onze gemeente heeft het droeve bericht ontvangen dat op 28 juni jl. op 84 jarige leeftijd is heengegaan ons gemeentelid Paul van Woudenberg. Paul woonde al weer enige tijd buiten Harmelen, eerst in Vleuten, daarna in IJsselstein maar hij is met zijn overleden vrouw Hannie altijd erg betrokken geweest bij De Open Poort. Zo is hij onder andere jarenlang kerkrentmeester geweest.

De afscheidsceremonie is op zaterdag 6 juli om 11:30 uur in de aula van het crematorium Domstede, Proostwetering 8 te Utrecht. Na afloop is er een samenzijn tot 14:00 uur in de brasserie van ‘Domstede’.

Wij zullen Paul zondag herdenken met het zingen van lied 769 vers 1 en 6: ‘Eens als de bazuinen klinken’. 1101801_w738_img20240623wa0015.jpg 1e2e693_w480_img0561.jpg Op 23 juni waren de bloemen vanuit de Open Poort voor Ton Eikenaar.
De bloemen van zondag 30 juni zijn met een groet namens ons allen gebracht naar Marilyn de Boer. Zij wil hiervoor graag hartelijk bedanken!

7565efb_w1272_90ef0bbddf404a4fb6be.jpg Wij feliciteren:

8 juli                        dhr.T. van der Kooij
8 juli                        dhr. J.D. de Bruin
13 juli                       dhr. J.A. Versteegt
16 juli                       dhr. H. van ‘t Wout
24 juli                       dhr. F. de Bloeme

Wij wensen allen een fijne verjaardag en een gezond nieuw levensjaar toe!

Bekijk hier de mail-versie van deze nieuwsbrief