Meeleven Nieuwsbrief 21 juni 2024

374df78_w223_apenpoort.png Van de penningmeester
Binnen onze kerk is er de mogelijkheid om via collectebonnen en QR-code bedragen te geven. De QR-code is gekoppeld  aan onze Rabo rekening. Als uw bankscanner deze code niet herkent, gebruik dan een algemene scanner. Verder kan de code bij een volgende keer scannen aangeven dat de code al een keer gebruikt is. Dat is geen probleem u kunt de code gewoon meerdere keren gebruiken. Wel moet u uw eigen bank misschien nog een keer selecteren.
Ook de koffiepotjes hebben nu hun eigen QR-code.

Van onze voorzitter

0b4f04f_w1272_nieuwsbrief23juni24.jpg In de voetsporen van Maarten Luther

In mei brachten wij onze vakantie door in Saksen, dat deel van Duitsland dat vroeger tot de DDR behoorde. We kwamen op het idee toen we vorig jaar met onze kerk een bezoek brachten aan Grimma. Waarom niet eens in deze omgeving op vakantie? Dan kunnen we ook een bezoek brengen aan Leipzig en Dresden, twee steden die al langer op ons verlanglijstje stonden. Na een aantal dagen in Goslar logeerden we daarna drie dagen in Eisleben. Het stadje waar op 10 november 1483 Maarten Luther geboren werd en waar hij op 18 februari 1546 overleed. Dat hij, zeker in dat deel van Duitsland van grote betekenis was en is, blijkt uit de vele standbeelden die we in de verschillende plaatsen tegenkwamen, ook in Leipzig en Dresden, waar hij voor de Frauenkirche staat. Hierboven ziet u zijn standbeeld op de markt in Lutherstadt Eisleben, zoals het stadje zich officieel afficheert. We bezochten er zijn geboorte- en sterfhuis, twee aparte musea.
Maarten Luther studeerde aanvankelijk rechten. Toen hij in 1505 bijna door de bliksem getroffen werd zag hij dat als een teken van God en besloot in te treden in het Augustijnerklooster van Erfurt. Tot woede van zijn vader, die het zonde vond van zijn rechtenstudie. Het leidde tot een jarenlange breuk met zijn ouders. Twee jaar later werd Luther tot priester gewijd en benoemd tot hoogleraar aan de theologische universiteit van Wittenberg. In een snel veranderende wereld ontwikkelde hij een vernieuwende theologie. Hij wilde bijdragen aan hervormingen binnen de katholieke kerk en misstanden in de kerkelijke praktijk aanpakken. Samen met zijn Wittenbergse collega’s zette Luther zijn hervormingen in de theologie en in de religieuze praktijk van de gemeenten voort. We kennen allemaal het verhaal dat hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen aan de voordeur van slot Wittenberg spijkerde. In die stellingen keerde hij zich af van de verkoop van aflaten, waardoor de koper het eeuwige leven kon verdienen. Alleen door geloof, alleen door genade en alleen door de Schrift was Luthers standpunt. Dat leidde tot een conflict met de paus, die hem in 1521 buiten de kerk zette.
Zijn geschriften bereikten ook ons land. Al in 1523, een jaar na het verschijnen van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament, werden in Antwerpen en Amsterdam Nederlandse vertalingen op de markt gebracht. Nog tijdens zijn leven werd een groot deel van zijn geschriften in het Nederlands vertaald. Luthers geschriften maakten deel uit van een bredere hervormingsbeweging én stonden samen met zijn liederen aan de wieg van de Nederlandse lutherse gemeenten die vanaf 1565 ontstonden.
Of Luther zijn stellingen werkelijk aan de deur spijkerde wordt heden ten dage betwijfeld. Wel is zeker dat hij de Duitse bisschoppen een brief stuurde met deze 95 stellingen. Ook zijn standpunt over het jodendom, toen algemeen gangbaar, wordt nu verworpen. Maar ontegenzeglijk is Maarten Luther van groot belang geweest voor het ontstaan van onze reformatorische kerken. Nog in mijn jeugd was er altijd op Hervormingsdag, 31 oktober, een kerkdienst waarin we steevast zijn lied ‘Een vaste burcht is onze God zongen’.
Al eerder kon u in de Nieuwsbrief lezen over de Stadswandeling Ongelooflijk Woerden die de Raad van Kerken in Woerden organiseert. Vorig jaar hebben wij meegedaan aan deze stadswandeling. Het was een ontdekkingstocht langs plekken van macht en onmacht, ketters en kardinalen, respect en uitsluiting, geloof en ongeloof. We bezochten de Lutherse kerk en in de Petruskerk hoorden we het verhaal van de ‘ketter’ Jan de Bakker die zijn leven gaf voor het reformatorisch gedachtengoed. Ook keken we in zijn cel in het kasteel van Woerden. Als u deze zomer in de gelegenheid bent, ga dan eens mee op deze wandeling en treedt ook nu nog in de voetsporen van Maarten Luther. Er zijn nu vier verschillende wandelingen van ongeveer anderhalf uur. U kunt zich aanmelden op de website van de Raad van Kerken Woerden of zoek op Ongelooflijk Woerden.

Vrijwilligersmiddag
De kerkenraad is ongelooflijk dankbaar voor al het werk dat onze vrijwilligers dag in, dag uit, week in, week uit doen. Om onze dankbaarheid te tonen nodigen wij alle vrijwilligers uit voor een hapje en drankje op zaterdag 6 juli van 16.00 tot 18.00 uur in ons kerkgebouw.

Vanuit de diaconie

Jong en oud is weer van harte uitgenodigd voor de ouderwets gezellige spelletjesmiddag op 29 juni in De Open Poort! 312eced_w768_aankondigingnieuwsbr.png

Gedicht uit de dienst van 16 juni

Mw. ds Tüski heeft tijdens de dienst een gedicht voorgedragen. Dit gedicht heet ‘Het lied van verwondering’ en is in een liedboek in onze kerk gevonden. Misschien is iemand het kwijt geweest en herkent hij of zij het nu weer.
De schrijver is Alfred Bronswijk en het kan gezongen worden op de melodie van lied 302.

Wij leven van verwondering
en uit een diep vermoeden,
dat in en om ons leven heen
een hand ons wil behoeden,
dat er een hand is die ons draagt,
dat er een stem is die ons vraagt,
dat God ons leidt ten goede.

Wij leven dwars door vragen heen
met tere zekerheden
dat ondanks voor- en tegenspraak,
hier kwetsbaar wordt beleden
dat er een hand is die ons draagt,
dat er een stem is die ons vraagt,
dat God deelt in ons heden.

Wij leven het mysterie uit,
de waarheid, ongemeten,
dat al ons denken bovenuit
in ons een heel diep weten,
weet dat een hand ons leven draagt,
dat er een stem is die ons vraagt,
die ons een God wil heten.

Vanuit het CvK

QR-code vaste vrijwillige bijdrage

In meeleven is een brief gevoegd van het CvK waarin u wordt verzocht uw vaste bijdrage van dit jaar over te maken.
De daarin afgedrukte QR-code werkt helaas niet.
We verzoeken u de bijdrage handmatig over te maken op de bankrekening van De Open Poort bij de ING zoals aangegeven in de brief.
Het gaat dus om 30 euro per gemeentelid. NL 61 INGB 0000 3631 57 onder vermelding “ vaste bijdrage”

Excuses voor het ongemak.

Meeleven

2bbb6d6_w640_img5715.jpg dbe6423_w1272_6884c0b56bfd4d96afee.jpg Het boeket van 9 juni heeft een plekje gekregen bij Mw.P. de With.
De bloemen van 16 juni zijn als groet van onze gemeente naar mw. Oda van Groen gegaan. 7565efb_w1272_90ef0bbddf404a4fb6be.jpg

Wij feliciteren:

26 juni: Dhr. P. van Bemmel en mw A. van Bemmel- Rombout
02 juli:  Dhr. J.C. Wesseloo

Wij wensen allen een fijne verjaardag en een gezond nieuw levensjaar toe!

Diversen

3318d38_w232_download1.png Altijd al samen willen zingen?

Dan is dit uw/ jouw kans!
Zing  mee met ons kerstconcert d.d. vrijdag 20 december 2024 in de Dorpskerk te Harmelen.
We zingen een gevarieerd christelijk kerst repertoire onder begeleiding van piano en viool.
De repetities starten donderdagavond 29 augustus weer van 20.00 uur tot 22.00 uur  in het Trefpunt , Iepenlaan 2 in Harmelen
Voor u / jou speciaal de eerste maand gratis meezingen zodat u kunt ervaren hoe fijn het is om samen te zingen.

Tot dan?

Voor meer informatie: kijk op onze website:
www.cgkharmelen.nl

Christelijk Gemengd koor Harmelen,
Anita van Os

ae2370e_w1272_albani.jpg ba0a69b_w1272_gerandeenleah.jpg 702cdfb_w410_qrcodekerkbladkinder.png Door Gerande Sikkema – Adjunct directeur Mission Possible Nederland.

Eindelijk ben ik in Albanië. Eén van de landen waar we werken en waar ik nog niet eerder ben geweest. Nu staat alleen Oekraïne, om voor de hand liggende redenen, nog open op mijn lijstje met te bezoeken landen voor Mission Possible. Op de eerste rotonde vanaf het vliegveld staat een meer dan levensgroot beeld van Moeder Theresa. Zij is Albanese. Ze staat in een zegende houding. Bijzonder om nu in haar geboorteland te zijn. Ik denk vaak aan haar uitspraken en levenslessen.
Een uurtje later zit ik aan tafel. Het is een fijn weerzien met de collega’s uit Amerika, Finland en Zweden. Maar waar ik echt naar uitgekeken heb is de kennismaking met het Albanese team. Ik herken hun gezichten van de foto’s en verhalen. Wat heerlijk om in het echt kennis te kunnen maken!
Leah
Na het eten ga ik even bij Leah (niet haar echte naam) zitten. Zij is vanaf kinds af betrokken bij Mission Possible. Nu is ze 21 jaar. Ze kwam eerst naar onze bibliotheek, daarna sloot ze ook aan bij de kinderbijbelclub. Ze vertelt me dat ze al jarenlang elke dag na schooltijd naar het Mission Possible wijkcentrum in Bathore komt. Toen ze oud genoeg was voor de jongerengroep ging ze daarheen, en bleef ze daarnaast helpen bij de kinderen.
Leah komt uit een gezin van vier. Vader, moeder en een broertje. Ze is opgegroeid als moslima. Haar grootvader is een strenge moslim. Ze vertelt me opgewekt dat ze door het Mission Possible project in deze wijk tot geloof is gekomen. Ze lacht veel en is vrolijk. Als ik doorvraag naar wat dat betekent voor haar en haar familie valt ze een paar seconden stil. Ze slaat haar ogen neer. Dan kijkt ze me serieus aan: ‘Mijn familie weet niet dat ik een christen ben. Ik kan het ze niet vertellen.’ Direct daarna verschijnt de twinkeling weer in haar ogen. ‘Heb ik al vertelt dat ik op 9 juni wordt gedoopt? Ik heb de keuze voor Jezus gemaakt en nu ik volwassen ben wil ik ook gedoopt worden. Met of zonder de zegen van mijn familie.’ Ze babbelt verder over dat ze in de rivier wordt gedoopt en dat een vriendin van de kerk dan ook wordt gedoopt. Ondertussen dwalen mijn gedachten een beetje af. Geloven zonder dat je familie het weet. Hoe moet dat voor haar zijn?
Kinderbijbelclub Albanië
Sinds een klein jaar leidt Leah de kindergroep. De volgende dag ben ik bij haar in de groep op bezoek. Er zijn 26 kinderen gekomen. Het is een roezemoes van geluid. Het is duidelijk dat de kinderen dol op haar zijn. Het ene na het andere verhaal wordt aan Leah vertelt en kleine armpjes klampen zich aan haar vast. Er worden liedjes gezongen, er wordt huiswerk opgezegd, er wordt een mooi verhaal vertelt. Als vrouwen van Mission Possible Internationaal zingen we samen met de kinderen het lied ‘Maak groot onze God’. Iedereen zingt in zijn eigen taal. Ik hoor naast me Fins, Engels, Zweeds en Albanees. De kinderen doen enthousiast mee.
De buiten speel spelletjes worden geleid door het broertje (15 jaar) van Leah. Ook hij is dagelijks op het centrum te vinden. Thuis is er niemand, hun ouders zijn aan het werk en Leah is hier. Hij is dan na school liever hier en heeft een goede band met Gjergi, de directeur van Mission Possible Albanië. Ze vertrouwt me toe dat hij haar niet zal verraden, als is hij wel bang voor wat er gaat gebeuren als hun ouders erachter komen dat Leah tot geloof is gekomen.
Stiekem Bijbel lezen
Als we even later naar haar huis lopen, vertelt ze me meer: ‘Ik heb de Bijbelapp op mijn telefoon staan, ergens achteraan. Mijn ouders kijken nooit in mijn telefoon. En ik heb een Bijbel op het centrum. Daar kan ik rustig in lezen, in de bibliotheek. En als ik naar de kerk ga, roep ik dat ik naar een vriend ga.’
Ik ben diep onder de indruk van de onverschrokken houding van Leah. Zo jong, vrolijk en open. Zo vastberaden. Ze is bezorgd over hoe alles zal gaan als haar ouders erachter komen, en de rest van de familie. Maar ze is niet bang. Ze vertrouwt helemaal op Jezus. De rest van de tijd dat ik in Albanië ben, trekt ze met ons op. Ze loopt rond met de baby van Gjergi en Marinella in haar armen, wandelt mee naar het mooie uitzicht punt op de heuvel van Kluje en eet elke maaltijd met ons mee. Ze helpt me met souvenirs kopen en onderhandelt in het Albanees voor me.
Een nieuw zusje
Als we twee dagen later afscheid nemen, moet ze een beetje huilen. We bidden voor haar. En ik geef haar een dikke knuffel. Het voelt alsof ik een zusje achter moet laten. Ze blijft door mijn hoofd spoken.
Terwijl ik thuis het verhaal van Leah vertel, vraagt Kees, mijn man: ‘Heeft ze wel een netwerk? Wie helpt haar nu verder?’ In gedachten zie ik de lieve gezichten van Mimosa, Marinella en Gjergi voor me. Het team van Mission Possible Albanië. Ja ze heeft een familie. De Mission Possible familie. En bovenaan mijn gebedslijst schrijf ik haar naam. 9 juni is ze gedoopt. Bid je mee voor haar en haar familie? Voor haar broertje? En voor het team van Mission Possible Albanië?
Help mee!
Vanuit het Mission Possible team in Albanië hebben we de vraag gekregen of we financiën beschikbaar hebben voor meer kinderbijbels. Als je ons werk wilt helpen, kun je gericht aan dit doel geven door het bijgevoegde tikkie te gebruiken, te doneren via onze website of je gift over te maken op IBAN: NL07 RABO 0158 0454 24 t.n.v. Mission Possible Nederland. Schrijf erbij dat het is voor kinderbijbels voor Albanië. Eén kinderbijbel kost € 6,50
Wil je op de hoogte blijven van de uitwerking van jouw gift en je gebed, geef je dan op voor onze nieuwsbrief via www.missionpossible.nl

Bekijk hier de mail-versie van deze nieuwsbrief