Harmelense kerken houden kerstpakkettenactie

Harmelense kerken houden kerstpakkettenactie

Harmelense kerken maken kerstpakketten voor gezinnen die in de decembermaand wel iets extra’s kunnen gebruiken. Conny van Leeuwen is lid van de Protestantse kerk en is afgelopen week voor het eerst benaderd door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). “Kerk in Actie heeft contact met mij gezocht”, vertelt ze.

“We krijgen dit jaar van Kerk in Actie een stimuleringsbijdrage. Het is een bedrag van maar liefst tweeduizend euro extra.” Van Leeuwen vertelt het met een brede glimlach op haar gezicht. Het Lid van de Protestantse kerk was ontzettend blij met het telefoontje van Kerk in Actie afgelopen week. Van Leeuwen zamelt samen met de diaconieën van de twee andere Harmelense kerken (de Katholieke kerk en de Hervormde kerk) etenswaren in voor meer dan veertig Harmelense gezinnen, dus een beetje hulp is meer dan welkom.

“Met de diaconieën doen we vaak gezamenlijke projecten die bedoeld zijn voor mensen die het echt wel wat moeilijker hebben”, legt van Leeuwen uit. De diaconie is de maatschappelijke organisatie van de kerk. “Het is de bedoeling om vanuit de diaconie andere mensen te helpen. Hier in Harmelen hebben we bedacht om de gezinnen met de kerst een kerstpakket te geven.” De drie diaconieën richten zich speciaal op de gezinnen in Harmelen. “Vroeger kreeg je altijd kerstpakketten op je werk en toen gaven mensen altijd wat van dat kerstpakket aan anderen. Tegenwoordig krijgen veel mensen geen kerstpakketten meer en dus zamelen we nu op twee dagen etenswaren in”, legt van Leeuwen uit. “Zoutjes, koekjes, chocolaatjes”, somt van Leeuwen op, “Alles wat je in een kerstpakket kan doen.”

“Iets kunnen doen voor een ander.

In het dagelijks leven is Conny buschauffeuse. Maar naast het willen verdienen van haar dagelijkse brood steekt Conny met alle liefde veel tijd en moeite in de projecten van de diaconie van haar kerk. “Iets kunnen doen voor een ander”, vertelt ze, “Daar word ik gelukkig van.” De drie kerken in Harmelen hebben elk een eigen diaconie, maar werken met de kerstpakkettenactie samen om zo het maatschappelijke werk van elkaar te versterken. “We hebben het geluk dat we binnen de diaconieën zo goed kunnen samenwerken”, vertelt Conny glunderend. Conny werkt samen met andere leden van de diaconieën en krijgt via onder anderen de voedselbank en Welzijn Woerden adressen die met de kerst wel een extraatje kunnen gebruiken.

“De dankbaarheid die je van mensen krijgt.

Het vertellen over haar ervaringen met het werk in de decembermaanden doet Conny blozen. “Mensen zijn zo ontzettend blij met zo’n extraatje”, zegt ze. In de kerstpakketten zitten dingen die ouders van kinderen met een krap inkomen vaak zelf niet kunnen kopen. “Als ik dan kinderen zie die vol enthousiasme gaan kijken wat er in zo’n kerstpakket zit en enorm blij worden van een zak chips, dan word ik zelf ook blij. Dat vind ik zo ontzettend mooi. De dankbaarheid die je van mensen krijgt.” Kerst moet volgens de diaconieën een fijne en ontspannen tijd zijn en ze hopen met de kerstpakkettenactie ook de mensen met een minder inkomen een fijne tijd te kunnen bezorgen.

Door Lisa Geluk